Psychologie van Pokerspelers

Psychologie van Pokerspelers

12.10.2021

Je kunt een voorsprong op je tegenstanders ontwikkelen in fysieke en online casino's door hun psychologische eigenschappen te begrijpen. Het nastreven van een goede pokerstrategie is belangrijk, maar psychologie in poker kan je geheime wapen zijn. In deze gids leggen we uit wat de verschillende typen spelers zijn die je aan de pokertafel tegenkomt, hoe je je tegenstanders kunt lezen, en we benadrukken welke vaardigheden je kunt aanscherpen om een betere pokerspeler te worden.

De 4 Types Pokerspelers

Pokerspelers kunnen in principe in vier brede groepen verdeeld worden: loose-passive, loose-aggressive, tight-passive en tight-aggressive. Sommige extreme spelers zijn moeilijk om in een hokje te stoppen, terwijl anderen het voor elkaar krijgen om gemakkelijk in meerdere categorieën geplaatst te kunnen worden. Het is echter belangrijk om deze vier typen pokerspelers goed te leren begrijpen.

Loose-Passive

Spelers die loose-passive zijn staan erom bekend dat ze veel te veel handen spelen, niet graag willen folden, en puur op geluk vertrouwen. Deze spelers missen een hoop basiskennis over pot odds, en in de meeste gevallen verliezen ze tijdens hun sessies. Ze worden ook wel fish of calling stations genoemd, en spelers met meer ervaring proberen vaak van ze te profiteren.

Loose-Aggressive

Soms speel je tegen spelers die een wilde en ontembare speelstijl lijken te hebben. Deze spelers staan bekend als LAG's – de afkorting van loose-aggressive – aan de pokertafel. Ze spelen een hoop handen, en ze hebben de neiging om na de flop aggressief te raisen. Succesvolle LAG's hanteren een strategie waarbij ze na de flop de juiste beslissingen maken in marginale situaties, en ze winnen vaak grote potten doordat hun tegenstanders ze onderschatten. Ook is het mogelijk om tegen een complete maniac te spelen, wat in principe een extreme versie van een LAG is. Maniacs zijn vaak slechte spelers die in bijna iedere hand veel riskeren, en het kan vrij makkelijk zijn om van ze te profiteren, door tight te spelen en ze te laten bluffen.

Tight-Passive

Spelers die tight-passive zijn, zijn een van de makkelijkste spelers om te lezen aan de pokertafel. Ze staan ook bekend als rocks, omdat ze de neiging hebben om inactief te blijven. Ze leunen achterover en wachten op goede handen, en vaak maken ze logische beslissingen voor de flop. Het kan echter vrij simpel zijn om tegen een rock te spelen. Ze betten in de meeste gevallen alleen als ze een erg goede hand hebben, en ze bluffen zelden, waardoor het makkelijk is om tegen ze te folden. Als je het gevoel hebt dat je tegen een tight-passive speler speelt, dan kun je het beste hun blinds aanvallen en op de juiste momenten selectieve aggressie tonen.

Tight-Aggressive

De beste pokerspelers vallen over het algemeen in deze categorie, die ook bekendstaat als TAG. Ze spelen alleen met de juiste handen, en ze spelen na de flop meestal aggressief door. Je ziet ze doorgaans betten en raisen in plaats van checken en callen, en ze hebben er vaak veel plezier in om tegen loose of passive spelers te spelen. TAG's zijn vaak de moeilijkste tegenstanders om tegen te spelen, dus het is misschien beter om je te richten op het verslaan van rocks, fish en maniacs, in plaats van dat je aan een tafel vol met TAG's plaatsneemt. Als je toch geld wilt winnen van een TAG aan een tafel, dan kun je proberen om hun blinds te stelen, je button te verdedigen, en hun continuation bets te raisen.

Hoe Psychologie Je Kan Helpen Om Beter Poker Te Spelen

Je kunt een cruciale voorsprong op je tegenstanders ontwikkelen door te begrijpen hoe de hierboven genoemde typen pokerspelers zullen reageren op iedere situatie. Poker is echter een stuk complexer dan dat. Je moet ook leren om de tics van je tegenstanders te lezen, weten wanneer je moet bluffen en hoe te bluffen, respect ontwikkelen voor het fenomeen tilt, en weten wanneer je moet folden. Het begrijpen van psychologie in poker maakt je een betere speler, en dit zijn de belangrijkste punten om op te focussen:

Lees Je Tegenstanders: Tells

Spelers geven de waarde van hun hand vaak weg door hoe ze zich gedragen. We herinneren ons allemaal hoe Matt Damon's personage in de Hollywoodfilm Rounders wist hoe sterk de hand van Teddy KGB was door te kijken naar hoe hij zijn Oreo-koekjes at. Andre Agassi wist precies waar Boris Becker zijn service zou plaatsen door te letten op hoe de Duitser zijn tong in zijn mond had. Door erachter te komen wat de 'poker tells' van je tegenstanders zijn, kun je beter voorspellen wanneer ze aan het bluffen zijn, en dat kan zeer winstgevend zijn.

Sommige poker tells kunnen tegenstrijdig en inconsistent zijn, maar er zijn een aantal grondbeginselen die je kunt volgen. Als een speler bijvoorbeeld aan het zuchten is, zijn schouders ophaalt, of somber lijkt te zijn, dan zou het goed kunnen dat hij een sterke hand probeert te verbergen. Als een speler opeens rechtop gaat zitten, kan hij een goede hand hebben. Een abrupte stilte of een abnormale verbale uitbarsting kan vaak een indicatie zijn van een goede hand. Een speler die bevriest na een bet of raise is vaak aan het bluffen.

Als je graag psychologie aan je pokerstrategie wilt toevoegen, dan moet je je goed focussen op het stemgeluid van je tegenstander, tekenen van ongeduldigheid en onzekerheid, waar je tegenstander naar kijkt, hoe hij zijn ogen beweegt, zenuwachtige vingers, onbedoeld lachen, drinken en handen schudden. Bekijk hoe spelers aan tafel komen en met hun chips omgaan, want dit geeft je vaak een indicatie van hun speelstijl en ervaringsniveau. Sommige spelers zullen overduidelijk acteren en valse tells laten zien, en als je die kunt herkennen, kun je hun bluffs callen.

Er zijn bepaalde poker tells die een goede hand kunnen verklappen. Sommige spelers halen diep adem, bewegen hun neusvleugels, hun pupillen verwijden, de wangspieren spannen zich aan, en de ademhaling wordt sneller. Ze worden ongeduldig, en nadat ze de flop zien, houden ze aandachtig andere spelers en hun chips in de gaten. Anderen worden juist steeds meer ontspannen en leunen opeens achterover met een onbedoelde glimlach.

Poker tells die op een slechte hand kunnen duiden zijn bijvoorbeeld onnatuurlijk praten, het bekijken van de kaarten na de flop, de lippen spannen of op de lippen bijten, knipperen met de ogen, nagelbijten, door de mond ademen, en met overdreven enthousiasme de chips naar voren schuiven. Experts op het gebied van poker psychologie proberen deze signalen te lezen en aan de hand daarvan proberen ze de juiste beslissingen te maken.

Weten Wanneer En Hoe Te Bluffen

De kunst van het bluffen beheersen is van groot belang voor iedere ambitieuze pokerkampioen. Een zwakke hand omtoveren in een sterke hand en daardoor je tegenstander laten folden, kan even zo opwindend als winstgevend zijn. Het kan er ook voor zorgen dat je een loose imago krijgt, of dat je tegenstanders op tilt slaan. Je moet echter wel de juiste momenten kiezen. Allereerst moet je begrijpen tegen wat voor typen spelers je speelt, om te kunnen inschatten of je bluf succesvol zal zijn. Een bluf tegen een maniac die altijd callt is misschien niet het beste idee.

Probeer erachter te komen wat je eigen imago is – wordt je gezien als een rock of een maniac, of wordt je gezien als een speler die slechte blufs maakt? - en gebruik dit in je voordeel. Analyseer het verloop van de hand, je positie, de sterkte van je hand en ook de grootte van de bet. Het begrijpen van de dynamiek aan tafel maakt het in principe makkelijker om te bepalen hoe vaak je zou moeten bluffen. Er is geen optimale bluf-frequentie, aangezien dat volledig afhangt van al deze factoren.

Bluf alleen als het een logische zet is met betrekking tot de expected value, en als je er vrij zeker van bent dat je je tegenstander kunt dwingen om te folden. Op gemiddelde niveaus zijn goede situaties om te bluffen bijvoorbeeld als je in goede positie zit, als je pre-flop geraised hebt, als je tegen short-stacked spelers speelt, of als je een draw hebt. Sommige spelers houden ervan om voor de flop klein te 3-betten, vaker te continuation betten na een pre-flop raise, te 3-betten op de flop met goede draws, te floaten op de flop en vervolgens te betten op de turn, of zelfs dubbel te floaten door zowel op de flop als de turn te callen. Bluffen is echter slechts een hulpmiddel en geen plan van aanpak, en het is niet nodig om je pokerstrategie volledig erop te baseren.

De volgende stap is om te leren hoe te bluffen. Het is van fundamenteel belang dat je op een overtuigende manier een sterke hand representeert. Als je mensen kunt laten denken dat je een zwakke, angstige speler bent, of een maniac, dan heb je een goede kans om succesvol tegen ze te bluffen. Probeer te voorkomen dat je zelf tells weggeeft door je consistent te blijven gedragen tijdens het spel, of juist door je acties wat af te wisselen, je tegenstanders te verwarren, en te werken aan je poker face.

Begrijp Tilt

Tilt is een staat van mentale verwarring waarin een boze of gefrustreerde speler foute beslissingen neemt tijdens het spel. De beste pokerspelers hebben geleerd om tilt te vermijden, en er tegelijkertijd voor te zorgen dat het bij de tegenstanders juist gebeurt. Om tilt te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je je frustraties op een andere manier kwijt kunt raken. Haal een paar keer diep adem en denk aan iets ontspannends. Meditatie kan helpen.

Poker psychologie leert ons dat je tilt in je voordeel kunt gebruiken. Als je een speler zwaar ziet ademen met een gefrustreerde gezichtsuitdrukking, is het goed mogelijk dat hij op het punt staat om een aantal foute beslissingen te maken. Spelers die op tilt slaan, worden vaak looser en aggressiever, dus je kunt tighter gaan spelen en van de mentale staat van de speler profiteren.

De Sunk Cost Fallacy (Verzonken Kosten Misvatting)

De sunk cost fallacy is het niet willen stoppen met iets waar je al een hoop tijd, geld en moeite in hebt gestoken. Sommige spelers hebben er moeite mee om investeringen los te laten, en vinden het nodig om voor iedere chip in de pot te vechten. Ze gooien onnodig veel geld weg door te jagen op hopeloze draws, omdat ze “toch al zo ver zijn gekomen”. Het is alsof je per se een slechte film wilt uitkijken of een slecht boek helemaal wilt uitlezen, terwijl de eerste helft verschrikkelijk was. Het geld dat je voor de flop in een pot geïnvesteerd hebt, moet nooit invloed hebben op je beslissing na de flop. Leren om de sunk cost fallacy te herkennen en weten wanneer je moet stoppen, is een essentieel onderdeel van iedere succesvolle pokerstrategie.

De Persoonlijkheidskenmerken Van Succesvolle Pokerspelers

De beste pokerspelers beschikken over een aantal belangrijke eigenschappen:

  • Intuïtie: Het vermogen om de verschillende typen spelers waarmee je aan tafel zit te begrijpen, en te voorspellen hoe ze zullen reageren in verschillende situaties, is een cruciaal onderdeel van een succesvolle poker psychologie.
  • Focus: Je moet het vermogen hebben om langdurig geconcentreerd te blijven om succesvol te zijn met poker. Vastberadenheid is hierbij ook van cruciaal belang.
  • Balans: De beste pokerspelers blijven kalm onder druk en ze slaan niet op tilt.
  • Beheersing: Je moet een zekere mate van beheersing bezitten om tight te blijven en niet te gaan spelen als een maniac. Daarnaast moet je ook je tics onder controle houden, om te voorkomen dat je poker tells weggeeft.
  • Moed: Gecontroleerde aggressie is uiterst belangrijk voor iedereen die een succesvolle pokerstrategie wil ontwikkelen. Hiervoor moet je beschikken over een bepaalde mate van onbevreesheid, en dit onderscheidt de TAG's van de rocks.
  • Geduld: Je zou poker moeten zien als een soort slijtageslag. Je zult snel stuklopen als je te veel probeert om winst te maken. Wacht op goede handen, en speel ze dan aggressief.

Een goede basiskennis over psychologie in poker maakt je een betere speler. Het is noodzakelijk om je tegenstanders te bestuderen om erachter te komen tegen wat voor typen spelers je speelt, wat hun tells zijn, en hoe goed je tegen ze kunt bluffen. Je kunt poker psychologie gebruiken om optimaal te profiteren van tilt en te begrijpen wanneer je tegenstanders aan het bluffen zijn. Poker psychologie kan extreem winstgevend zijn als je het combineert met een geavanceerde pokerstrategie, dus het is belangrijk om beide onderwerpen in detail te bestuderen. Deze zelfde tactieken kan je wellicht ook invoeren bij online live casino's.

FAQ

Is het spelen van poker goed voor het brein?

Verschillende medische professionals hebben geconcludeerd dat het spelen van poker goed is voor het brein. Het helpt om geduld en je concentratie te verbeteren, net zoals de controle over je emoties. Een Franse studie uit 2009 heeft ook bewezen dat poker een van de meest effectieve spellen is om Alzheimer tegen te gaan.

Welke vaardigheden kun je leren van poker?

Je zult een breed scala aan nuttige vaardigheden kweken terwijl je je ontwikkelt als succesvolle pokerspeler. Geduld, focus, discipline, concentratie, controle en intuïtie zijn een aantal van de vaardigheden die spelers zullen verbeteren als resultaat van het volgen van een geavanceerde pokerstrategie.

Wat voor soort mensen zijn goede pokerspelers?

Succes aan de pokertafel vereist een mix van karaktereigenschappen en vaardigheden. Je moet beschikken over een goed inschattingsvermogen, geduld, focus, intuïtie en aanpassingsvermogen. Ook heb je een zekere mate van onbevreesdheid nodig, en het vermogen om je emoties onder controle te houden en van je fouten te leren. Daarnaast moet je ook vastberaden zijn om een succesvolle pokerstrategie te beheersen.

Is het goed om een tight pokerspeler te zijn?

Tight spelen voor de flop is een van de eerste vaardigheden die beginnende pokerspelers leren bij het toepassen van een standaard pokerstrategie. Veel spelers die tight zijn hebben grote successen behaald door de jaren heen, zoals Dan Harrington. Tight spelers kunnen echter in de problemen komen als ze tegen rivalen spelen met een loose en aggressieve speelstijl – ze stelen blinds en blijven betten en bluffen na de flop – dus het is misschien nog belangrijker om veelzijdig te zijn.

Wat is de sunk cost fallacy?

Hiermee wordt de menselijke neiging bedoeld om met een activiteit door te gaan waar we al veel tijd, geld en moeite hebben ingestoken, ongeacht of het de moeite en het geld wel waard is. Spelers vinden het vaak moeilijk om potten op te geven waar ze al in geïnvesteerd hebben, en dit soort psychologie kan uiteindelijk erg nadelig uitpakken.

Hoe lezen pokerspelers mensen?

Pokerspelers letten op kleine veranderingen in het gedrag, voorkomen en de gewoontes van andere spelers, om informatie te winnen over de handen die ze hebben. Dit worden “tells” genoemd, en het herkennen van tells is een cruciaal onderdeel van poker psychologie. Ze zijn onderverdeeld in betpatronen en fysieke tells, zoals onrustig de handen bewegen, staren, ongeduldig zijn, verwijde pupillen en het aanspannen van de wangspieren.

Wat voor soorten spelers kun je tegenkomen aan live pokertafels in het casino?

Poker psychologie leert ons dat spelers grofweg in vier groepen verdeeld kunnen worden: loose passive, loose aggressive, tight passive en tight aggressive spelers. De spelers uit deze groepen passen verschillende pokerstrategieën toe. Er zijn ook verschillende subgroepen binnen deze vier basisgroepen, en ze kunnen allemaal aangetroffen worden aan live pokertafels in het casino.
Casino Bonus Recensie
1

Ontdek meer dan 1000 casino games!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl“

2

100% Welkomstbonus tot €100

Alleen voor nieuwe leden op Casino van 24 jaar en ouder Stort min. €10. Max. bonus is €100. De rondspeelvoorwaarden van de bonus zijn 20 keer het uitgekeerde bonus bedrag. 18+. Algemene voorwaarden zijn van toepassing. “Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, hands24x7.nl“

3

bet365 Casino - Ontvang tot wel 500 gratis spins voor nieuwe spelers!

Alleen voor nieuwe leden op Casino van 24 jaar en ouder. Stort min. €10 en schrijf je in door de aanbiedingscode te selecteren. Gratis spins moeten binnen zeven dagen geclaimd worden. Spelrestricties, tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden. 18+. Algemene voorwaarden zijn van toepassing. “Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl“

Birgit Dresdner

Birgit Dresdner

Redacteur

Femke Verhaal

Birgit Dresdner heeft enkele jaren ervaring in de online gokindustrie. Ze gelooft dat iedere speler niet alleen een leuke, maar ook een veilige plek om te spelen verdient. Haar doel is om spelers de weg te wijzen en haar ervaringen te delen met behulp van eerlijke, informatieve recensies.